Daha önceki yazılarımda linux sistemler arasında “scp (Secure Copy)” komutu ile dosya transferi yapısını anlatmıştım. Şimdi ise Linux ile Windows sistemler arasında “SCP” kullanımına değineceğim. Linux sistemler ile çalışanlar için vazgeçilmez bir program olduğunu söyleyebilirim.

Nedir WinSCP ?
WinSCP açık kaynak koda sahip bir scp, sftp ve ftp istemcisidir. Windows işletim sistemleri üzerinde çalışarak linux dağıtım olan uzak sunuculara güvenli bağlantı ile dosya aktarımı yapılmasına olanak tanır.

Nasıl Çalışır ?
Öncelikle aşağıdaki link üzerinden taşınabilir (yükleme gerekmeyen) veya yüklenebilir dosyasını indirerek kullanabiliriz. Yapmamız gereken tek şey programı çalıştırarak İletişim Kuralı (scp,ftp,sftp), sunucu adresi, port numarası, kullanıcı adı ve şifre bilgileri ile bağlantı sağlamak olacak.

Winscp Temin edebilmek için,
http://winscp.net/eng/index.php

Kısaca; Windows bir bilgisayar üzerinden linux sunucunuza/bilgisayarınıza özellikle ftp v.b. yapılandırma yapmadan winscp üzerinden istediğiniz protokol ve port üzerinden bağlanarak Windows’da klasör yapısındaki gibi listeleyerek yönetebilmenize imkan sağlar.

Benim fikrim ise winscp’siz bilgisayar puty’siz bir hayat gibidir.